زیر کوه آتشفشان

«زیر کوه آتشفشان» اثری است از مالکوم لوری (نویسنده‌ی بریتانیایی، از ۱۹۰۹ تا ۱۹۵۷) که در سال ۱۹۴۷ منتشر شده است. این کتاب داستان آخرین روز زندگی یک افسر سابق دولت را روایت می‌کند.

درباره‌ی زیر کوه آتشفشان

کتاب زیر کوه آتشفشان که آن را از شاهکارهای ادبی قرن بیستم دانسته‌اند، در سال ۱۹۴۷ میلادی منتشر شد. نویسنده‌ی این رمان، مالکوم لاوری، از کودکیْ زندگی پر‌ فرازو‌نشیبی داشت که باعث شد در ۱۵سالگی به الکل سوق داده شود و همین اعتیاد به الکل در نهایت باعث مرگش شد. رمان زیر کوه آتشفشان را موفق‌ترین اثر این نویسنده می‌دانند. روند نوشتن این کتاب سال‌ها طول کشید. لاوری ابتدا ایده‌ی خام این اثر را به‌صورت داستان کوتاه درآورد.

سال‌ها بعد نسخه‌ی اولیه‌‌ی رمان را در حالی نوشت که همواره در حالت مستی به سر می‌برد و ازدواج اولش در حال فروپاشی بود. مالکولم سعی کرد این نسخه را به چاپ برساند، اما هیچ ناشری آن را قبول نکرد. پس از نوشتن این نسخه، تا وقتی که زندگی‌اش به مسیر درستی بیفتد، از نوشتن این اثر خودداری کرد. لاوری تمام هوش و حواسش را روی نوشتن نسخه‌‌ی دوم این کتاب گذاشت و پس از کامل‌کردن رمان دوباره برای پیداکردن ناشر تلاش کرد.

رمان زیر کوه آتشفشان در رتبه یازدهم صد رمان برتر به انتخاب کتابخانه مدرن قرار دارد. امروز این کتاب از مهم‌ترین آثار قرن بیستم است و با رمان «اولیس» اثر جیمز جویس مقایسه می‌شود. این کتاب در ۱۲ فصل روایت می‌شود. ۱۲ برای مالکوم لاوری اهمیت بسیاری دارد.

او در نامه‌ای به یکی از ناشرها نوشته بود که از عدد ۱۲ به این دلیل استفاده کرده که در یک روز ۱۲ ساعت وجود دارد و این رمان داستان آخرین روز زندگی یک افسر دولتی سابق معتاد به الکل را تعریف می‌کند. «جئوفری فرمین» آخرین روز زندگی‌اش را در جشن روز مردگان شهر کواوهناهواک می‌گذراند. فصل اول این رمان وقایع یک سال پس از مرگ فرمین را بیان می‌کند و ۱۱ فصل بعدی، روز مرگ او را با جزئیات توصیف می‌کنند.

مالکوم لاوری در ۲۸ جولای ۱۹۰۹ و نزدیک شهر لیورپول در انگلستان به دنیا آمد و در ۲۶ ژوئن ۱۹۵۷ درگذشت. او رمان‌نویس و شاعری انگلیسی بود که در خانواده‌ای برجسته و ثروتمند رشد یافت، اما انتظارات بالای والدین و مدرسه‌ی شبانه روزی، او را بسیار تحت‌فشار قرار می داد.

لاوری با شور و هیجانی مثال‌زدنی به موضوعاتی چون تبعید و ناامیدی در آثارش می‌پرداخت و علاقه به سفر و شیوه‌ی زندگی غیرمعمولش، او را در میان نسل‌های بعدی نویسندگان به یک نماد تبدیل کرد. او سال‌های پایانی زندگی‌اش را در روستایی به نام رایپ و در کنار همسرش «مارجری» گذراند. در همان محل، از دنیا رفت. علت مرگ او، ورود محتویات معده به مری و مصرف زیاد الکل اعلام شد، اما برخی اعتقاد دارند که مالکوم لاوری خودکشی کرده است؛ همچنین برخی شواهد، از احتمال به‌قتل‌رسیدن او خبر داده‌اند.

کتاب زیر کوه آتشفشان در وب‌سایت goodreads دارای امتیاز ۳.۷۷ با بیش از ۲۴۰۰۰ رای و ۱۷۰۰ نقد و نظر است. هم‌چنین باید اشاره کرد که این کتاب در ایران با ترجمه‌ی صالح حسینی به بازار عرضه شده است.

داستان زیر کوه آتشفشان

جفری فیرمین، کنسول سابق انگلستان، به شهر کواهناهواک در مکزیک آمده است. مشکل اصلی او در این شهر، اعتیادش به الکل است که همیشه بر زندگی اش تأثیرگذار بوده است. کتاب زیر کوه آتشفشان به سرنوشت سازترین روز زندگی جفری می پردازد: روز مردگان در سال ۱۹۳۸.

همسر فیرمین، ایوون، به امید داشتن زندگی مشترکی خارج از مکزیک و نجات جفری و ازدواج در حال فروپاشی شان، به کواهناهواک می آید. اما مأموریت ایوون برای نجات همسرش با حضور هیو، برادر ناتنی جفری و البته ژاک، دوست دوران کودکی اش، خیلی پیچیده تر می شود.

کتاب زیر کوه آتشفشان، همچنان یکی از زیباترین و قدرتمندترین کتاب هایی است که اوضاع زندگی و تقلای بی پایان مردی در نبرد با نیروهایی خارجی و تهدیدکننده را به هنرمندانه ترین شکل ممکن به تصویر می کشد.

بخش‌هایی از زیر کوه آتشفشان

چگونه می توانی به اندازه ی من مست نباشی و امید داشته باشی که زیبایی دومینو بازی کردن پیرزنی با یک مرغ را درک کنی؟

……………………

 حتی رنجی که متحمل می شوی نیز عمدتا غیرضروری است. در واقع قلابی است. این رنج، پایه و اساس لازم برای ماهیت تراژیکش را ندارد. خودت را گول می‌زنی.

…………………….

خانه که هیچ، من فقط یک سایه دارم. اما هر زمان که به سایه احتیاج داشته باشی، سایه‌ی من در اختیار توست.

 

اگر به کتاب «زیر کوه آتشفشان» علاقه دارید، می‌توانید در بخش معرفی کتاب‌های دارای مضامین اجتماعی در وب‌سایت هر روز یک کتاب، با دیگر نمونه‌های مشابه آشنا شوید.