خیابان بوتیک‌های خاموش

«خیابان بوتیک‌های خاموش» یا «شخص گمشده» اثری است از پاتریک مودیانو (نویسنده‌ی فرانسوی برنده‌ی جایزه‌ی نوبل، متولد ۱۹۴۵) که در سال ۱۹۷۸ منتشر شده است. این کتاب به روایت ماجرای یک کارآگاه خصوصی بازنشسته می‌پردازد که حافظه‌اش را از دست داده و سعی دارد زندگی گذشته‌ی خود را باز یابد.

درباره‌ی خیابان بوتیک‌های خاموش

«خیابان بوتیک‌های خاموش» که در انگلیس با عنوان «شخص گمشده» منتشر شده است، رمانی فریبنده از پاتریک مودیانو است که به دنیای معمایی هویت و حافظه می پردازد. این شاهکار ادبی که در سال ۱۹۷۸ منتشر شد، برنده جایزه معتبر گنکور شد و شهرت مودیانو را به عنوان استاد رمان معاصر فرانسوی تثبیت کرد.

داستان خیابان بوتیک‌های خاموش حول محور یک کارآگاه خصوصی به نام گای رولند می‌چرخد که برای کشف گذشته‌اش سفری گیج‌کننده را آغاز می‌کند. این رمان با تصمیم رولان برای اختراع مجدد خود پس از تجربه یک دوره فراموشی آغاز می شود. او هویت یک کارآگاه را به خود می گیرد و شروع به تحقیق در مورد زندگی خود می کند، به این امید که تکه های حافظه خود را جمع کند و حقیقت را در مورد منشاء خود کشف کند.

همانطور که رولاند عمیق تر در تحقیقات خود می کاود، با گروهی از شخصیت های جذاب روبرو می شود که ممکن است کلید گذشته او را در دست داشته باشند. از همکاران سابق گرفته تا اعضای خانواده دور افتاده، هر رویارویی سرنخ جدیدی در جستجوی هویت رولاند فراهم می کند. با این حال، وقتی رولند عمیق‌تر می‌کند، متوجه می‌شود که حقیقت اغلب گریزان است و خاطرات می‌توانند به همان اندازه که آشکار شوند فریبنده باشند.

«خیابان بوتیک‌های خاموش» که در پس زمینه فرانسه پس از جنگ جهانی دوم می گذرد، پرتره ای واضح از جامعه ای را ترسیم می کند که توسط گذشته اش تسخیر شده است. مودیانو به طرز ماهرانه ای وقایع تاریخی را با روایت های شخصی در هم می آمیزد و ترکیبی غنی از حافظه و فراموشی خلق می کند. خیابان‌های پاریس هم منظره‌ای فیزیکی و هم استعاری هستند، جایی که حقایق پنهان در پشت هر گوشه‌ای نهفته است.

در طول رمان، مودیانو به بررسی مضامین هویت، حافظه و گذر زمان می‌پردازد. جست‌وجوی رولاند برای کشف خود، تجربه وسیع‌تر انسان از دست‌وپنجه نرم کردن با پیچیدگی‌های گذشته خود را منعکس می‌کند. رولند در حالی که رازهای مدفون را کشف می کند و با آسیب های فراموش شده روبرو می شود، باید با شخصی که قبلا بوده و شخصی که تبدیل شده است کنار بیاید.

«خیابان بوتیک‌های خاموش» اثری استادانه در داستان‌های پلیسی است که فراتر از قراردادهای ژانر است. نثر مودیانو شیک و جذاب است و جوهر مردی را که در دریایی از عدم قطعیت سرگردان است را به تصویر می کشد. این رمان با روایت قانع کننده و فضای جوی خود، خوانندگان را به تأمل در ماهیت حافظه و جستجوی پایدار برای درک خود دعوت می کند.

در خاتمه، «خیابان بوتیک‌های خاموش» به عنوان کاوشی بی‌زمان در وضعیت انسان ایستاده است و به خوانندگان سفری تامل برانگیز به اعماق حافظه و هویت ارائه می‌کند. نثر غنایی و بینش دقیق پاتریک مودیانو، این رمان را برای هر کسی که مجذوب اسرار خود می‌شود، باید بخواند.

کتاب خیابان بوتیک‌های خاموش در وب‌سایت goodreads دارای امتیاز ۳.۶۳ با بیش از ۹۱۰۰ رای و ۱۱۰۰ نقد و نظر است. این کتاب در ایران با ترجمه‌هایی از ساسان تبسمی، فاطمه حسین بیگ، فروغ احمدی و مهرداد انتظاری به بازار عرضه شده است.

داستان خیابان بوتیک‌های خاموش

گای رولاند یک کارآگاه فراموشی است که ده سال قبل از شروع داستان که در سال ۱۹۶۵ باز می شود حافظه خود را از دست داد. هنگامی که کارفرمای او، هوته، بازنشسته می شود و آژانس کارآگاهی را که در آن هشت سال کار کرده است، می بندد، رولند شروع به جستجو برای یافتن می کند. هویت خودش تحقیقات او سرنخ هایی از زندگی ای را پیدا می کند که به نظر می رسد در طول جنگ جهانی دوم متوقف شده است.

به نظر می رسد که او جیمی پدرو استرن، یهودی یونانی اهل سالونیکا است که با نام فرضی پدرو مک اووی در پاریس زندگی می کرد و برای نمایندگی جمهوری دومینیکن کار می کرد. او و چند تن از دوستانش (دنیس کودروز، مدل فرانسوی که زندگی خود را به اشتراک می‌گذارد؛ فردی هوارد لوز، شهروند بریتانیایی که اصالتاً اهل موریس است؛ گی اورلوف، رقصنده آمریکایی با الاصل روسی؛ و آندره وایلدمر، جوکی سابق انگلیسی، که همگی اتباع دشمن) برای فرار از پاریس که در زمان اشغال آلمان برای آنها خطرناک شده بود به مگه رفتند.

دنیس و پدرو سعی کردند به سوئیس فرار کنند و به یک قاچاقچی پول دادند که آنها را در کوهستان رها کرد و آنها را از هم جدا کرد و در برف گم کرد. گای رولاند که تا حدودی حافظه خود را بازیابی کرد، به دنبال فردی می رود که پس از جنگ برای زندگی در پلینزی رفت. وقتی او به بورا بورا می رسد، متوجه می شود که فردی ناپدید شده است، یا در دریا گم شده است یا به انتخاب خود.

در پایان رمان، او می‌خواهد آخرین سرنخی را که از گذشته‌اش باقی مانده دنبال کند: آدرسی در رم، جایی که جیمی پدرو استرن در دهه ۱۹۳۰ زندگی می‌کرده است.

بخش‌هایی از خیابان بوتیک‌های خاموش

نیس، شهر ارواح و اشباح است، ولی من امیدوارم به سرعت تبدیل به یکی از آن ها نشوم.

……………..

حق با تو بود وقتی به من گفتی که در زندگی، این آینده نیست که مهم تر به حساب می آید، بلکه گذشته است.

………………

هات همیشه می گفت که، درنهایت، همه ی ما افراد کنار ساحل هستیم و شن و ماسه –من عین کلماتش را نقل می کنم– جای قدم هایمان را فقط برای لحظاتی روی خود نگه می دارد.

 

اگر به کتاب خیابان بوتیک‌های خاموش علاقه دارید، می‌توانید در بخش معرفی برترین کتاب‌های جنایی و پلیسی در وب‌سایت هر روز یک کتاب، با دیگر نمونه‌های مشابه نیز آشنا شوید.