امام علی صدای عدالت انسانی

«امام علی صدای عدالت انسانی» اثری است از جرج جرداق (نویسنده‌ی اهل لبنان، از ۱۹۲۶ تا ۲۰۱۴) که در سال ۱۹۵۶ منتشر شده است. این کتاب در ۵ جلد به بررسی شخصیت حضرت علی (ع) می‌پردازد.

درباره‌ی کتاب امام علی صدای عدالت انسانی

امام علی صدای عدالت انسانی کتابی ۵ جلدی با عنوان اصلی «الامام علی صوت العداله الانسانیه» نوشته‌ی جورج جرداق، نویسنده‌ی مسیحی لبنانی، درباره امام علی(ع) است که در سال ۱۳۳۵ (۱۹۵۶ میلادی) در بیروت توسط انتشارات دار الفکر الإسلامیّه منتشر و در جهان اسلام مورد توجه وسیع قرار گرفت.

نویسنده قبل از انتشار دوره ۵ جلدی، خلاصه‌ای از آن‌ها در یک جلد منتشر کرد و چون آن کتاب با تحسین و استقبال بی‌سابقه دانشمندان و مردم جهان روبرو شد، مؤلف، متن اصلی کتاب را در ۵ جلد بزرگ و در بیش از ۱۳۰۰ صفحه منتشر ساخت.

جرج جرداق در مقدمه ادبی آغازین کتاب بر این باور است که در تاریخ شرق، بلکه تاریخ کل بشر، جنگجویان، تبهکاران، نادانان و فرومایگانی بودند که منطق روزگار گذشته، در پی این بوده است که در زمان حیاتشان از آنان پادشاهان و رهبرانی بسازد و پس از مرگشان، از آنان، بزرگان و قهرمانانی بسازد.

از این رو، نویسنده، این کتاب را نگاشته تا در برابر آنان، یک شخصیت بزرگ و حقیقی را معرفی و ثابت کند که در تاریخ، صفحات درخشانی از درخشندگی انسان بزرگی هست که موجب افتخار عرب شده است و به تاریخ بشریت، شرافت و عظمت تازه‌ای بخشیده است. وجود چنین صفحات درخشانی در تاریخ، ما را شایسته آن می‌کند که نگاهی دوباره به خود داشته باشیم و بسیاری از زنجیره‌هایی را که در روزگاران طولانی و تاریک بر دست و پای ما بسته شده است، به کنار نهیم؛ در همین راستا به ستایش از قهرمانی واقعی می‌پردازیم که الگویی برای افراد و نسلهای همه انسانیت است.

جرج جرداق درباره‌ی چاپ کتاب می‌گوید:

من عقیده دارم امام علی از مسیح بالاتر است. من شیفته شخصیت انسانی امام شده‌ام. ما کلاً مسیحی بوده‌ایم و بالطبع به امامت امام علی اعتقادی نداریم… همان‌طور که متنش را می‌نوشتم، سردبیر مجله الرساله آمد و گفت به ما بده که شماره به شماره چاپ کنیم. من قبول نکردم. بعد از اصرار و الحاح فراوان او عاقبت دو قسمت از متن را به او دادم. بلافاصله بعد از چاپ، رئیس کشیشان و راهبان فرقه کرملیه (از فرق مارونی مسیحی) گفت: من خودم این را به هزینه خودم چاپ می‌کنم.

اتفاقاً اول کار، مسیحی‌ها فهمیدند و آمدند پهلوی من. ذوق زده و شادان. می‌گفتند تو عرب را سرافراز کرده‌ای. پول جمع کرده بودند و می‌خواستند پول چاپ کتاب را به من بدهند. گفتم این کتاب را با پول خودم چاپ نکرده‌ام و رئیس راهبان کارملیه چاپ کرده. رفتند که به او پول بدهند. او گفت خجالت بکشید، من این را چاپ نکرده‌ام. این پول راهبانی است که در اینجا عبادت می‌کنند. ببرید این پول را بدهید به فقرا. بعدها آن کشیش – رئیس راهبان کارملیه – به من گفت من علی را دوست دارم و از برکت او فقرای ما نیز به نوایی رسیدند.

نویسنده ۵۰ سال پس از انتشار کتاب می‌گوید:

در این روزگار نیاز به امام علی و باورها و مواضع و نقش انسانی و بزرگ و عظیم او و امثال او، از بزرگان حقیقت و توجه به انسان بیش از نیاز هر زمان و دوران دیگری به علی و امثال اوست. این موضوع را هر انسانی که وجدان بیدار و درک درستی داشته باشد و به امور خواص و عوام به نیکی نظر کند درمی‌یابد، فرق نمی‌کند که این فرد به جهت عقاید و عاداتش از کدام گروه از انسان‌ها باشد و از کدام ملیت باشد و در کجا زندگی کند.

باید اشاره کرد که این کتاب چندین بار و توسط مترجمانی مانند ابوالحسن شعرانی، سیدهادی خسروشاهی و محمدعلی سلطانی به فارسی ترجمه شده است. به علاوه، کتاب امام علی صدای عدالت انسانی به زبان‌های انگلیسی، اندونزیایی و سوئدی نیز ترجمه شده است.

محتوای کتاب امام علی صدای عدالت انسانی

کتاب امام علی صدای عدالت انسانی در ۵ جلد با عناوین ذیل نگاشته شده‌است:

  • علی و حقوق بشر: شامل ۲۵۶ صفحه مروری بر اوضاع سرزمین حجاز، خاندان وی، معرفی ویژگی‌های عبادی، اخلاقی و رفتاری و علمی و نهایتاً بررسیعهدنامه مالک اشتر.
  • علی و انقلاب فرانسه: شامل ۲۵۶ صفحه که در آن ضمن بررسی ریشه‌ها و علل و تاریخانقلاب فرانسه، دیدگاه‌ها و مبانی امام علی نیز بررسی و با یکدیگر مقایسه شده‌است و نهایتاً نتیجه‌گیری شده‌است که دیدگاه‌های وی در برگیرنده مبانی چهارگانه انقلاب فرانسه‌است.
  • علی و سقراط: شامل ۲۳۹ صفحه که ظاهراً ۷۷ صفحه ادامه مجلد دوم بوده که برای تناسب حجم در جلد سوم ارائه شده‌است. نویسنده دیدگاه‌هایسقراط و علی را ارائه کرده‌است.
  • علی و دوران زندگانی‌اش: شامل ۲۵۴ صفحه که به بررسی و معرفی دو تیره اموی و هاشمی که هر دو از قریش هستند پرداخته شده و ضمن ارائه رویدادهای دوران عثمان و قتل او به رویدادهای دورانخلافت علی پرداخته و سپس به بیان روزهای آخر زندگانی وی می‌پردازد.
  • علی و قومیت عربی: شامل ۲۷۰ صفحه شامل ارائه دیدگاه‌های آثارابوالعلا معری، جبران خلیل جبران و میخائیل نعیمه، بخشی پیرامون دیدگاه‌های مستشرقان منصف و غیر منصف پیرامون علی و سپس در قسمتی با عنوان «آنچه درباره‌ی این کتاب گفته شده‌است» دیدگاه‌ها و تقدیرها از این کتاب ارائه شده‌است.

 

اگر به کتاب امام علی صدای عدالت انسانی علاقه دارید، می‌توانید با مراجعه به بخش معرفی برترین کتاب‌های مذهبی در وب‌سایت هر روز یک کتاب، با دیگر نمونه‌های مشابه آشنا شوید.