پیامبر

«پیامبر» اثری است از جبران خلیل جبران (نویسنده‌ی لبنانی – آمریکایی، ۱۸۸۳ تا ۱۹۳۱) که در سال ۱۹۲۳ منتشر شده است. این کتاب مجموعه‌ای از اندرزهایی است که مردی به نام «المصطفی» به صورت شعر می‌خواند.

درباره‌ی کتاب پیامبر

پیامبر کتابی ا‌ست نوشتهی جبران خلیل جبران، در قالب مجموعه‌ای از نوشتارها، برگرفته از ۲۶ شعر منثور، اندرزهایی که مردی خردمند به نام «المصطفی» می‌خواند. این اثر، مشهورترین کتاب جبران محسوب می‌شود.  این کتاب در طول قرن بیستم پس از انجیل پرفروش‌ترین کتاب در آمریکا بوده است.

کتاب پیامبر اولین‌بار در سال ۱۹۲۳ میلادی به زبان انگلیسی در ایالات متحده آمریکا منتشر شد. محبوبیت این کتاب در دهه‌ی ۱۹۳۰ و دوباره در دهه‌ی ۱۹۶۰ میلادی، اوج گرفت. هم‌اکنون کتاب پیامبر به بیش از ۵۰ زبان ترجمه شده و یکی از پایه‌های ثابت فهرست پرفروش‌ترین کتاب‌های دنیا است. تصور بر این است که ده‌ها میلیون نسخه از آن در سراسر دنیا به فروش رسیده است.

پیام آرمان‌گرایانه و نمادین جبران خلیل جبران برای ایجاد توازن بین معنویت شرقی و پیشرفت مادی غرب، چیزی از رنج انسان در سراسر جهان نکاسته است، خوانندگان به صفحات «پیامبر» پناه برده‌اند تا حکمت آن را از نو جذب کنند. شعر محبوب این کتاب عموماً در عروسی‌ها، تعمیدها، و مراسم تشییع مردگان در سراسر جهان خوانده می‌شود.

کتاب پیامبر با چندین ترجمه در ایران منتشر شده است. «حسین الهی قمشه‌ای»، «محمد شریفی»، «مهدی مقصودی»، «محمدرضا جعفری»، «آزاده مسعودنیا» و «رضا صفویان» کسانی هستند که کتاب پیامبر را به فارسی برگردانده‌اند. این کتاب در وب‌سایت goodreads دارای امتیاز ۴.۲۳ با بیش از ۲۷۸ هزار رای و ۱۲ هزار نقد و نظر است. هم‌چنین باید اشاره کرد که اقتباس‌های ادبی و نمایشی متعددی از این کتاب تا کنون انجام شده است.

داستان کتاب پیامبر

«پیامبر» سفر مردی تبعیدی به نام المصطفی را که در زبان عربی به معنای فرد برگزیده است، به تصویر می‌کشد. زمانی که آمادۀ بازگشت به «جزیرۀ زادگاهش» است، آرزو می‌کند که هدایایی را به اهالی اُرفالِس، مردمی که در میان آن‌ها زندگی کرده است، ببخشد اما چیزی ندارد. مردم اُرفالِس پیرامون او حلقه می‌زنند و المیترا که پیشگوست، از او می‌خواهد که «به ما از حقیقت خود چیزی بده» و درون بینی‌های روحانی این مرد در بیست و شش موعظۀ شاعرانه هدایای او هستند.

المصطفی، به عنوان فرزانه‌ای حکیم و مردی با بینشی ژرف، ارزش‌های اخلاقی، رازهای حیات و حکمت بی‌زمان دربارۀ تجربۀ بشری شامل ازدواج، کودکان، دوستی، لذت، و مرگ را می‌آموزد. او برای مثال، آن‌ها را به تعادل فکر و احساس، شور و خرد و دهش گمنامانه فرا می‌خواند، زیرا که شادیِ دهنده پاداش اوست.

این کتاب ۲۶ فصل دارد و مجموعه‌ای از مقالات فلسفی، معنوی و مهم‌تر از همه الهام‌بخش است که به شکل شاعرانه نوشته شده است. مباحث پراکنده‌ای چون عشق، ازدواج، فرزندان، بخشیدن، غذا خوردن و آشامیدن، کار، شادی و غم، مسکن، لباس، خرید و فروش، جرم و مجازات، قوانین، آزادی، عقل و اشتیاق، درد و خودشناسی در این کتاب مطرح شده است.

بخشی از کتاب پیامبر

صدا نمی‌تواند زبان و لب‌هایی را که به آن بال داده‌اند با خود ببرد. صدا تنها به سیاحت اثیر می‌رود.

و عقاب تنها و بی‌آشیان تا آستانه خورشید بال می‌زند.

و آنک چون به پای تپه رسید، دیگربار به سمت دریا نگاه کرد و کشتی‌اش را دید که به بندرگاه نزدیک می‌شد و بر عرشه آن دریانوردان را دید که مردانی از زادگاهش بودند.

و جانش به‌سوی آن‌ها بال‌بال زد و او گفت:

ای پسران مادر کهن‌سال من، ای سواران جزرها و مدها، چه بسیار که در رؤیاهایم به دریا رانده‌اید و حال در بیداری‌ام می‌آیید که رؤیای ژرف‌تر من است …

من آماده رفتنم و اشتیاقم با بادبان‌های مهیا در انتظار باد است. تنها یک آن دیگر در این هوای آرام نفس می‌کشم، تنها یک نگاه مهرانه دیگر به پشت سر می‌اندازم و آنگاه در میان شما می‌ایستم و دریانوردی میان دریانوردان می‌شوم؛ و تو ای دریای پهناور، ای مادر بی‌خوابی که به تنهایی آرامش و رهایی برای رودها و جویبارانی، بگذار می دیگر این جویبار بپیچد و نجوایی دیگر از این بیشه برآید، آنگاه سوی تو می‌آیم: چکه‌ای بیکران سوی اقیانوسی بیکران.

و گام زنان که می‌رفت، مردان و زنان را از دور دید که کشتزاران و تاکستان‌های خود را رها می‌کنند و به سوی دروازه‌های شهر می‌شتابند.

و صداهایشان را شنید که نام او را صدا می‌کنند و فریاد زنان، کشتزار به کشتزار، از آمدن کشتی او به هم می‌گویند؛ و او با خود گفت: آیا روز جدایی روز ازدحام خواهد بود؟ و آیا گفته خواهد شد که شامگاهِ من همان پگاه من بود؟

و چه خواهم داد آن را که گاو آهن خود در میانه شیار رها کرده، یا آن را که چرخش خود باز ایستاده است؟

آیا قلبم درختی پر بار خواهد شد که میوه‌اش را بر گیرم و به آن‌ها ببخشم؟ و آیا آرزوهایم چون چشمه‌ای خواهند جوشید که پیاله هاشان را پر کنم؟

چنگی هستم آیا که دست توانا به صدایم درآورد، یانی لبکی که نفس او از میانم بگذرد؟

جستجوگر سکوت‌ها هستم من و کدام گنج را در سکوتها یافته‌ام که آسوده به آن‌ها ببخشم.

 

اگر به کتاب پیامبر علاقه دارید، می‌توانید با مراجعه به بخش‌های معرفی برترین کتاب‌های مذهبی، معرفی کتاب‌های عرفانی و معرفی کتاب‌های فلسفی با نمونه‌های دیگری از این نوع آثار آشنا شوید.